De coronapandemie heeft een hoge tol geëist van onze emotionele en mentale gezondheid. Toch vergrootte COVID-19 ook het belang van geestelijke gezondheid op de werkplek.
ISO nam het voortouw en ontwikkelde een nieuwe norm: ISO 45003: veiligheids- en gezondheidsmanagement op het werk - psychologische veiligheid en gezondheid op het werk - richtlijnen voor het beheer van psychosociale risico's. Deze norm helpt werkgevers om de juiste omgeving te creëren voor de mentale veiligheid van hun werknemers.
ISO 45003 is een wereldwijde norm die praktische richtlijnen geeft voor het omgaan met psychologische gezondheid op de werkplek. De norm definieert psychosociale gevaren. Ook ontwikkelt ze een managementkader dat deze gevaren erkent als grote uitdagingen voor de gezondheid, de veiligheid en het welzijn op het werk.
Psychische en sociale perikelen verhogen de kans op werkgerelateerde stress en kunnen tot psychische of fysieke schade leiden. Voorbeelden hiervan zijn buitensporige werkuren, slecht leiderschap, pesten, een onaangename werkomgeving of blootstelling aan gevaarlijke taken.
Psychosociale gevaren hebben een negatieve invloed op onze mentale gezondheid en veiligheid. Maar ook de gezondheid, de veiligheid en het welzijn op het werk in het algemeen komen in het gedrang.
Werknemers kunnen te maken krijgen met een slechte gezondheid, ongezond gedrag en minder arbeidsvoldoening, inzet en productiviteit.
Ook de prestaties en duurzaamheid van je organisatie gaan achteruit. En dat veroorzaakt economische kosten, zowel voor je bedrijf als voor de samenleving. Voor je organisatie betekent de impact van psychosociale risico’s hogere kosten door ziekteverzuim, verminderde kwaliteit van producten of diensten, werving en training, onderzoeken op de werkplek en rechtszaken, én schade aan de reputatie van je organisatie.
Effectief beheer van psychosociale risico’s met behulp van normen levert veel voordelen op. Denk aan een grotere betrokkenheid van de werknemers, een hogere productiviteit, en meer innovatie en duurzaamheid in je organisatie.
ISO 45003 somt psychosociale gevaren op die voortkomen uit de werkorganisatie, sociale factoren, omgeving, uitrusting of gevaarlijke taken. De norm koppelt die aan een reeks beheersmaatregelen die worden gebruikt om deze gevaren te elimineren of bijbehorende risico’s te minimaliseren.
De covidcrisis heeft de manier waarop mensen leven en werken veranderd. Ingrijpende aanpassingen in werkplekken en -tijden, en minder fysieke vergaderingen hebben drastische gevolgen voor het mentale welzijn.
De ondersteuning van geestelijke gezondheid binnen organisaties is daarom nog nooit zo dringend geweest.
ISO 45003 levert het raamwerk om de negatieve bijwerkingen van deze ongeëvenaarde tijd in onze geschiedenis te verminderen.
De toekomst van geestelijke gezondheid op de werkplek vereist een cultuurverandering met meer medeleven, begrip en duurzame manieren van werken.
We zijn dit pad nu ingeslagen dankzij COVID-19. Laten we dit moment gebruiken om een nieuw tijdperk te openen voor geestelijke gezondheid op het werk.
Check alvast deze richtlijnen!
- Koop NBN ISO 45001 aan in de e-shop: NBN ISO 45001
- Of check deze praktische gids over ISO 45001: Handboek