ISO managementsystemen

Zet je schrap voor de toekomst: evalueer én beheer je risico’s

31/1/2023
Risk management

Geen enkele organisatie is immuun voor risico’s. Economische cycli, verouderde technologieën, wisselende klantenvoorkeuren, leveranciersafhankelijkheid of nieuwe concurrentie? Het is slechts een greep uit de mogelijke interne en externe bedreigingen. “Toch is er ook goed nieuws”, zegt Ellen Bartholomeeusen, Operations Manager bij NBN. “Het klinkt misschien paradoxaal, maar waar risico’s zijn, liggen ook opportuniteiten. En normen helpen je om die te benutten.”

“We moeten af van het idee dat risico’s altijd negatief en dus te vermijden zijn”, gaat Ellen Bartholomeeusen verder. “Integendeel, toekomstgerichte organisaties proberen niet per se om ze te elimineren of te verkleinen, maar wel om ze te beheren. Het idee is om net genoeg risico's te nemen – niet meer en niet minder – om je strategische doelen effectief na te streven. Daarom is risicobeoordeling zo belangrijk.”

"Elke organisatie beheert – bewust of onbewust – risico’s, maar doet dat zelden systematisch. Met ISO/IEC 31010 en ISO 31000 breng je daar verandering in."

Ellen Bartholomeeusen
Operations Manager bij NBN

Vooruit denken met ISO/IEC 31010

Om organisaties te ondersteunen bij het beoordelen van risico’s, slaan IEC (International Electrotechnical Commission) en ISO (International Organization for Standardization) al ruim 10 jaar de handen in elkaar. Concreet ontwikkelen ze samen ISO/IEC 31010, een norm die internationale ‘best practices’ bundelt op dit vlak. “De norm omvat een reeks handige technieken om risico’s beter te identificeren en te begrijpen in tal van situaties”, legt Ellen Bartholomeeusen uit. “Zo creëer je een evaluatieproces dat tegelijk praktisch, duurzaam en makkelijk verstaanbaar is. Het uiteindelijke doel: juistere beslissingen nemen.”

Vliegende start

Ellen Bartholomeeusen: “ISO/IEC 31010 is een waardevolle aanvulling op ISO 31000, dé internationale norm voor risicomanagement. Die focust vooral op hoe je de geïdentificeerde risico’s omzet in opportuniteiten voor het behalen van je doelstellingen. Goed om te weten: beide normen werden onlangs herzien, zodat ze nóg beter aansluiten bij de realiteit. Bovendien zijn ze toepasbaar door elk organisatie, onafhankelijk van type, sector of grootte.

Meer info over ISO 31000

Waarom ISO 31000 toepassen? Voor wie is ISO 31000 bedoeld? En nog vele andere vragen worden hier beantwoord!

ISO 31000

Koop ISO 31000 aan in ons normenplatform.

Aankopen


Bedankt voor je interesse!
De link naar de whitepaper over normen voor kmo's werd naar jouw e-mailadres verzonden.
Je kan hem hieronder ook meteen downloaden.
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Gerelateerde artikels

Bekijk alle artikels
Arrow pointing right