Duurzame ontwikkeling richt zich op het in balans brengen van onze menselijke behoefte aan technologie en economische vooruitgang enerzijds, en het beschermen van onze leefomgeving anderzijds.
Duurzame ontwikkeling komt dus tegemoet aan onze hedendaagse noden, zonder het vermogen van toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen.
Bij duurzame ontwikkeling is met andere woorden sprake van een ideaal evenwicht tussen verschillende belangen. Alle ontwikkelingen die op technologisch, economisch, ecologisch, politiek of sociaal vlak bijdragen aan een gezonde aarde – met welvarende bewoners en goed functionerende ecosystemen – zijn duurzaam.
De Verenigde Naties stelden een ambitieus plan op om de meest kritieke problemen aan te pakken waarmee de wereld wordt geconfronteerd: de Sustainable Development Goals of kortweg SDG’s. Deze 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen vormen een actieplan om vrede en welvaart te vergroten, armoede, honger en ongelijkheid uit te roeien en uiteindelijk de planeet tegen 2030 te beschermen. Het plan wordt wereldwijd erkend als een cruciale stap in de richting van de toekomstige duurzaamheid van de wereld.
Normen dragen bij aan alle 17 SDG’s. Ze ondersteunende drie pijlers van duurzame ontwikkeling: economische welvaart, sociale inclusie en ecologische duurzaamheid.
Normen helpen je bedrijf om een substantiële rol te spelen bij het bereiken van de SDG’s. Je vindt ze op ons normenplatform.